IrfanView, onmisbaar bij beeldbewerking

IrfanView voor beeldbewerkingAls ik een nieuwe computer aanschaf is één van de eerste programma’s die ik installeer het gratis (freeware – voor niet commerciëel gebruik) programma IrfanView. Het is een programma waarmee je afbeeldingen (en met de juiste plug-ins ook andere bestanden) kan bekijken en waarmee je eenvoudige bewerkingen op die afbeeldingen kan uitvoeren. Het ondersteunt veel soorten grafische formaten (jpg, png, gif, tiff etc.).

Bekijken en bewerken

Ik gebruik het bijvoorbeeld om foto’s te bekijken. Je kunt makkelijk inzoomen op afbeeldingen of uitsnedes maken. Ook kan je de kleuren aanpassen en foto’s verscherpen. Ook kun je in een batch-verwerking meerdere foto’s bijvoorbeeld omzetten naar een bepaald formaat, bestanden hernoemen, resolutie wijzigen etc. Je kunt ook teksten op een afbeelding plaatsen, of er op tekenen. En dan zijn er nog tal van mogelijkheden die ik nog niet heb genoemd.

Meer informatie

Het programma bestaat als sinds 1996 en is geschreven door Irfan Skiljan uit Bosnië. Het is geschikt voor Windows (XP tot 10). Kijk op de officiële website van IrfanView voor meer informatie en downloads.